Adviezen bij een prothese

Tijdens de eerste dagen zal u moeten wennen aan uw nieuwe prothese(kunstgebit),daarom volgen hier een aantal adviezen. Meteen na de tandheelkundige behandeling krijgt u uw prothese in uw mond aangebracht.

De bedoeling is dat u deze 24 uur inhoudt. Daarna uitdoet d.m.v. een beetje wrikkende beweging aan de prothese te trekken, dan  de mond goed spoelen met water of  een andere spoelvloeistof. De prothese kunt u ook afspoelen onder de kraan met stromend water. Daarna doet u meteen de prothese weer in ! (Doordat u de prothese meteen na het trekken van uw tanden en kiezen indoet, houdt deze de zwelling van de kaak tegen , als u hiermee zou wachten dan zwelt de kaak en past de prothese niet meer goed)

  • De eerste tijd zal u wat bloeden, dat mengt zich met spuug, waardoor het vaak meer lijkt als dat het is. Het is de bedoeling is dat u dit allemaal uitspuugt, anders wordt u misselijk.
  • U mag al wel voorzichtig wat drinken met een rietje (water of drinkontbijt), u passeert daarmee de mondholte en dan bent u wat sneller het “nuchtere” gevoel in uw maag kwijt.
  • Pas na 2 uur mag u écht eten en drinken .
  • Tegen de eventuele pijn na de tandheelkundige behandeling mag u paracetamol 500 mg, twee stuks of ibuprofen 600 mg. of 400mg. nemen.
  • In het begin zal uw kunstgebit hinderlijk aanvoelen en zal u deze uit de mond willen nemen. Probeer toch steeds uw prothese in uw mond te houden. Dit is van groot belang om er aan te wennen.
  • Neem rustig de tijd om te eten. Zo krijgt u er vaardigheid in . Vermijd in het begin grote stukken. Snijdt uw voedsel klein en alles wordt een stuk gemakkelijker. In het begin kan u beter niets afbijten met uw voortanden, doe dit met de zijkant van uw gebit
  • U zal zich onwennig voelen bij het spreken of een beetje lispelen. Dit kan u snel verhelpen door hardop te lezen voor de spiegel. Heeft u last van pijnlijke plekjes, raadpleeg dan uw tandarts. Hij/Zij kan dit verhelpen.
  • Reinig uw prothese 2 x per dag met een reinigingsmiddel; gebruik geen agressieve tabletten of oplosmiddelen. Heeft u een partieel kunstgebit, vergeet dan niet uw natuurlijke tanden zeer zorgvuldig te poetsen en regelmatig weer op controle te gaan.
  • Verlies de moed niet, om uw prothese te leren dragen heeft u tijd nodig.
  • Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 2 tot 6 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn. Dus uw prothese zal dan aangepast moeten worden (rebase).